M-M-M, avagy Móricz Másként Mindenkinek

Gondolatok egy előadás margójára

Emlékezetes marad mindenki számára az a február 2-ai délután, amelyet Móriczról beszélgetve együtt töltöttünk. A Pedagógiai Intézet szervezésében, Márkus Róbert Zsolt tanár úr patronálásával jött létre ez a közös produkció, amelyben volt Móricz-előadás, elhangzottak ismert és ismeretlen Móricz-művek, és a Gyakorlóiskola diákjai színvonalas produkciókkal tették hozzá a saját élményüket.

Kik voltak a beszélgetés résztvevői?  Anya és lánya. Nádasy Erika színművésznő és a fiatal Móricz-kutató, Tardy Anna. Az irodalmár olyan titkokat osztott meg velünk, amelyekre mindannyian kíváncsiak voltunk. Mi lett Árvácska sorsa? Vajon tényleg teljesült-e Móricz apai álma a fiúgyerekről? Hogyan zajlanak ma egy irodalmár hétköznapjai?  S mindezt olyan irodalomszeretettel s rajongással, hogy mi is azt éreztük: egy ilyen kutatás valóban öröm. Az irodalom érték, amit tovább kell adni. Nekünk is.

A nézők soraiból pedig az iskola növendékei léptek elő, s A török és a tehenek felidézésével vagy a Légy jó mindhalálig dalaival teremtették meg a velünk élő irodalom élményét.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a délutánnak. Reméljük, hogy a következőkben még sokan – ennél is többen – lesznek kíváncsiak múltunk kincseire.

Line-3