BESZÁMOLÓK MÁJUS

A GYERMEKSZÍNJÁTSZÁS ÜNNEPE

2016. április 14-én tartottuk Sirokban a Mátra Művelődési Házban a XXV. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó Heves megyei döntőjét.

zp1Ezek a tények, ezeket eddig könnyű volt leírni. Sokkal nehezebb beszámolni a gyerekek öröméről, az izgalomról, a játékról, a közösségi élményről, melyben részünk volt. Arról az útról pedig még nehezebb, mely megelőzte a csütörtöki találkozót. Hosszú hónapok kemény munkája, szervezése van a bemutatott előadások mögött, 15-20 perc alatt kell megmutatni az eredményt. Ilyenkor a csapat vagy a mennybe megy, vagy nagyon csalódott lesz… Talán emiatt is van Heves megyében nagyon kevés gyermekszínjátszó csoport, hiszen a sok-sok munkát, energiát vajon ki becsüli meg, hogyan térül meg az előadásra fordított energia?

Az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola és Pedagógiai Intézet szeretné feléleszteni a megyében a gyermekszínjátszást, igyekszünk tenni azért, hogy a pedagógusoknak legyen kedvük és lelkesedésük a csoportvezetéshez, ezért is próbálkozunk azzal, hogy legyen megyei forduló. Akik a mostani döntőn részt vettek, mind rutinos gyermekszínjátszó-rendezők, díjakat, elismeréseket gyűjtöttek már be, és számolva a nehézségekkel, de vállalták a megmérettetést újra, tisztelet nekik ezért.

 

A rendezvény elején Tuza Gábor polgármester úr köszöntötte a jelenlévőket, kifejezte örömét, hogy helyszínt adhatnak e fontos eseménynek, hiszen a település támogatja a gyermekszínjátszás ügyét, fontos számukra, hogy az eddig elért sikereket megbecsüljék. Sirokban Rajnavölgyi tanár úr és Gál Zoltán tanár úr vezet egy-egy csoportot, óriási a sikerük minden falurendezvényen, a Weöres Sándoron pedig rendre Arany Minősítést kapnak a csoportjaik, ahogyan most is zöld utat kaptak az április végi regionális döntőre. Polgármester úr külön dicséretet is kapott a zsűri elnökétől, Körömi Gábortól: ha egy polgármester fényképezőgéppel beül egy ilyen rendezvényre, az azt jelenti, hogy fontos számára.

A verseny házigazdája Rohlicsek Judit, az FM 7 rádiós műsorvezetője volt, aki közvetlen egyéniségével, humoros felvezető szövegeivel családiassá, barátivá formálta a programot, az előadások közötti átállásokban a szereplő gyerekekkel készített izgalmas miniriportjaival szórakoztatott bennünket. Már rögtön az elején lendületbe hozta a gyerekeket, a kezdeti feszültséget és izgalmat nagyon jól feloldotta kérdéseivel, látszott is a gyerekeken, hogy nem izgulnak annyira, s valóban egy közös játéknak fogják fel az eseményeket.

zp2A döntőn 4 színjátszócsoport mutatta be előadását. Elsőként a Felsőtárkányi Gyermekszínjátszó Csoport előadását láttuk Élet-játék három képben (Családról, iskoláról, barátságról…) címmel. A csoport vezetője Petrényiné Juhász Judit, aki elmondta, hogy a gyerekek ötleteiből állította össze az életjátékot, igazodott a gyerekek által megélt, átélt tapasztalatokhoz, a végső szöveg így közös munka eredménye lett a csapattal. Viszontláthattunk a színpadon a napi élet örömeit, küzdelmeit az iskolában, családban – ahogyan a gyerekek látják. Munkájukat Ezüst Minősítéssel jutalmazta a zsűri. A helyiek csoportja következett másodikként, A Pafff Színpad, a Ha te ütöd az én papomat… című több népmeséből álló feldolgozással, vezetőjük Rajnavölgyi Vilmos. Nos, sokat nevettünk, a színpadról áradó jókedv elérte közönséget is, ők Arany Minősítést kaptak. A Trapitik csoport Szolnokról, a Teátrum Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett hozzánk, más megyeiek ugyan, de minket gazdagítottak, örvendeztettek meg játékukkal. Darvasi László Trapiti című regényének színpadi változatát a csoportvezető Darabontné Juhász Zsuzsanna átiratában adták elő, az előadás címe Kavicsvár vs. Főfőváros, utalván ezzel a két ellenséges város harcára, melyet végigizgulhattunk. Játékuknak köszönhetőn újra megállapítottuk, hogy összefogással győzhet a jó! A fellépők sorát a Gál Zoltán által vezetett másik siroki csoport, a Bendegúzok zárta. Ők Az aranytuskó című cigány népmesét elevenítették meg nagy mókázással, lendülettel, így a találkozó igazán feszültségmentesen, nagy nevetésekkel zárult, közönség és versenyzők egyaránt feloldódtunk a színház nyújtotta csodában: játszani jó! Gál tanár úr csapatai is Arany Minősítést kapott a zsűritől.

Fontos része volt még a találkozónak a Körömi Gábor drámapedagógus által vezetett szakmai beszélgetés a csoportvezetőkkel, ahol közelebbről is megismerhettük őket és csoportjaikat, szó esett az elkészült előadás körülményeiről, a gondokról, nehézségekről, de a feladat örömeiről is.

Nagyszerű napunk volt, ez kérdés nélkül is tudható, elég volt nézni a gyerekek önfeledt örömét, mosolyát. „Egymás ellen” küzdöttek, ez így van jól, hiszen verseny volt a javából, de egymáson és egymással is nevettek, szórakoztak, s ez is így van jól, hiszen színjátszó találkozó volt a javából!          

Zentai Péterné

Line-4