Kooperativitás újra töltve

Kooperatív-technikákra épülő továbbképzésre invitálta a Neumann János Középiskola és Kollégium tantestületének 20 tagját az EKF Pedagógiai Intézete. A képzést a kooperativitás1-es tanfolyamot már teljesítő pedagógusok végezhették el. A csoport kérése az volt Márkus Róbert Zsolt trénerhez, hogy a korábbi elméleti képzést egészítsük ki gyakorlatközpontú összejövetellel is. A továbbképzés vezetője teljes mértékben eleget tett e kérésünknek. Április 16-án délután sikerült újra együtt töltenünk egy vidám, hasznos délutánt.

Szakmai szempontból kimagaslóan felkészült trénerrel találkozhattunk, aki a megalapozott tudása mellett, jókedvével, finom humorával is kivívta a csoport elismerését.

A továbbképzés több kisebb blokkból állt, amelyek segítségével megismerhettünk csoportképzési lehetőségeket, amelyek ismerete elengedhetetlen kooperatív-technikákra épülő órák esetében. Mindeközben mi, magunk is csoportokban „dolgoztunk”, elkészítettük az összefoglaló plakátunkat és beszámoltunk a többi csoportnak az ismereteinkről.

 A következőkben egy-egy lehetőséget vettünk górcső alá, hogy hogyan dolgozhatunk a kialakított csoportokkal. Pl.: szakértői mozaik, fordított szakértői mozaik. A kedélyeket legfőképp egy versenyfeladat „borzolta fel”, amely arra ösztönzött bennünket, hogy közösen, az egyes személyek tudását felhasználva, eljussunk a végső megoldásig.

 A csoporttagok későbbi reflexióiból kiderült, hogy a továbbképzés résztvevői ebben feladatban érezték meg leginkább a csoportmunka mibenlétét, hiszen saját bőrükön érezték, hogy ahhoz, hogy egy csoport a legoptimálisabban tudjon funkcionálni, szükség van egy segítő személyre, aki összehangolja a felhalmozott tudást és elvezeti a csoportot a „győzelemig”. Ugyanakkor a csoport minden egyes tagja fontosnak érezhette magát, hiszen az ő tudására is szükség volt, ahhoz, hogy a kerek egész létrejöhessen.

A csoportmunka után, körben ülve, mindenkinek lehetősége nyílt az érzései összefoglalására, evaulációra. Általában nagyon elégedettek voltak a résztvevők, hasznosnak tartottak minden elhangzott információt, élvezték az együtt eltöltött időt, örültek egymás társaságának.

Köszönjük az elkötelezett tréning-vezetést, reméljük a későbbiekben is lesz alkalmunk hasonlóan jó hangulatú és hasznos, tudományos alapokat nem nélkülöző szakmai összejöveteleken részt venni!

(képek)

Lejegyezte: Kelemen Tünde, a Neumann János Középiskola és Kollégium, magyar-német szakos tanára

Line-3