VÁLTOZIK AZ ÉRETTSÉGI

ÍGY VÁLTOZIK AZ ÉRETTSÉGI

Megjelent az a kormányrendelet, mely a jövő évi érettségi vizsgák leírását és követelményeit tartalmazza. Több változás is jön.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgára ezentúl is 240 perc jut, azonban ez az idő másként osztható be. Eddig szövegértés és szövegalkotás volt a vizsga kér része, előbbire 60, utóbbira 180 perc jutott. Ezentúl 90 perc jut az első részre, melynek keretében szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás lesz a feladat. A második feladatlap a műértelmező szövegalkotás lesz, arra 150 perc jut.

A pontozás is változik a magyarérettséginél: az első feladatlapra 50, a másodikra 40 pontot adnak, de ezentúl már a helyesírást és az írásképet is pontozzák. Előbbi legfeljebb 8, utóbbi maximum 2 pontot ér.

A magyar középszintű szóbeli is változik, ezentúl a „kifejtés nyelvi minősége” kategória is bevezetésre kerül, ezzel a megszerezhető 50 pontból 15-öt lehet összeszedni, vagy éppen elbukni.

Korábban írtunk arról, hogy az idei érettségi után a 2017 tavaszi vizsgaidőszakban is engedélyezik a régi, évszámokat tartalmazó történelmi atlasz használatát.

A szakgimnáziumok tanulóinak kötelező lesz érettségizniük egy szakmai tantárgyból. Az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyainak részletes leírását itt találjátok. Ezek egyelőre csak az emelt szintet tartalmazzák, a középszintű követelményekről egyelőre csak egy munkadokumentum érhető el.

Az új követelményeknek megfelelő mintafeladatokat erre találjátok.                 (Forrás: eduline.hu)

Line-3