Beregszászban segített a Gyakorló Pedagógiai Intézete

A Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 40 fős tantestülete vett részt a 30 órás, ingyenes akkreditált pedagógus-továbbképzésen

A beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 5 éve testvériskolai kapcsolatban áll intézményünkkel, tehetségpontként együttműködünk. Pedagógusaik számára kollégánk, Márkus Róbert Zsolt pedagógiai szakértő tartott egy 30 órás akkreditált továbbképzést.

Mivel a határon túli intézmény is, és a mi intézményünk is tehetségpontként üzemel, így az együttműködésünket új alapokra is helyeztük. A kárpátaljai kollégák, és az intézmény lehetőségei anyagi tekintetben igen szűkösek, így a Pedagógiai intézetünk részéről felajánlott 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés megszervezését, megvalósítását nagy örömmel fogadták. Az elsősorban gyakorlati szemléletet preferáló képzésnek 40 résztvevője volt, helyszíne a beregszászi gimnázium klubszobája, és ide vártuk a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola néhány oktatóját is, akik szintén nagy örömmel vettek részt a képzésen.

A képzés tartalma elsősorban modern, innovatív módszertani technikákra épült, amelyre elmondásuk szerint nagy szükségük van a beregszászi intézmény pedagógusainak. A 30 órás képzés során megismerkedtek a projektpedagógia, a kooperatív csoportszervezés, az élménypedagógiai legfontosabb elemeivel, azokat elméletben is tanulmányozták, majd gyakorlatban is kipróbálhatták mikrocsoportos keretek között. A képzés utolsó napján a hatékony tanulás tanulására is kitértünk, ami a legfontosabb talán manapság. Részletesen megismerték a kollégák a konstruktivista pedagógiai szemlélet elemeit, az RJR technika használhatóságát a tanórákon.

Minden témához kapcsolódva szakirodalmi témabibliográfiai ajánlást is kaptak, olyan könyvekből, kapcsolódó szakirodalmakból, melyek a világhálón is elérhetőek.

A képzés megvalósításán túl megerősítettük a kárpátaljai iskola és a Gyakorlóiskola további együttműködési szándékát, ennek keretén belül megbeszéltük a következő esemény –a kárpátaljai diákok parádi táboroztatása – részleteit.

A képzés záróakkordjaként a 40 fős tantestület és a beregi főiskola néhány oktatója megkapta a tanúsítványt a képzés elvégzéséről.