Megyei helyesírás verseny az Eszterházy Gyakorlóban

Az megye iskoláinak diákjain túl az EKE kampuszainak gyakorlóiskoláit is vendégül láttuk

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskola és Pedagógiai Intézet és az Eszterházy Károly Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszéke az idén már 5. alkalommal szervezte meg nagyszabású helyesírási versenyét. Az idén is a hagyományoknak megfelelően négy kategóriában versenyeztek a megye és az egyetem kampuszának legjobb helyesírói. A megmérettetésre 2017. április 26-án, szerda délután gyűltek össze a versenyzők az AGRIA TISZK aulájában.

A 130 versenyző a megye számtalan településéről érkezett, Eger legtöbb iskolája küldött képviselőt, de jöttek versenyzők Kisnánáról, Hevesről, Gyöngyössolymosról, Bélapátfalváról, Verpelétről, Gyöngyösről, Tenkről, sőt a kampuszok gyakorlóiskolájának képviselői is nálunk versenyeztek Jászberényből, Sárospatakról. A diákok az alábbi kategóriákban írták meg a feladatokat: 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam és a 9-10. évfolyam. A feladatok oly módon lettek összeállítva, hogy az egy kategóriában versenyző, különböző évfolyamon tanuló diákok is meg tudták oldani azokat. A feladatok a tantervi követelményeknek megfelelően állították próba elé a gyermekeket. A versenynapon a feladatlapok kitöltése zajlott, a javítást követően kategóriánként a legeredményesebb versenyzőket, illetve felkészítő tanáraikat hívjuk meg az eredményhirdetésre, díjátadóra terveink szerint május hónapban. A verseny tisztasága érdekében minden diák kódszámot kapott, s ennek megjelenítésével készítették el a munkájukat. (Később ezen kódszámok alapján jelenítjük majd meg az elért eredményeket is honlapunkon!)

A fogadó Gyakorlóiskola nevében köszöntőt mondott Nagyné Fóris Katalin, általános iskolai épületvezető igazgatóhelyettes, a versenyt dr. Zimányi Árpád, az EKE Magyar Nyelvészeti Tanszékének vezetője nyitotta meg, aki a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottságának tagjaként részt vett a 12. helyesírási szabályzat előkészítő munkálataiban is, így szakavatottan, első kézből tartott előadást a felkészítő pedagógusoknak és az érdeklődő kísérőknek a magyar nyelvtan szabályairól, Megőrizhetjük-e helyesírásunk egységét? címmel. Márkus Róbert Zsolt a verseny főszervezője praktikus tanácsokkal látta el a diákokat, ismertette a verseny szabályzatát, majd a 130 diák elvonult megírni a tollbamondást, valamint a helyesírási feladatlapot.

A versenyző gyermekek részére uzsonnát is biztosítottunk támogatóink jóvoltából.

Az idei verseny legfőbb támogatója a BÉRES GYÓGYSZERGYÁR ZRT. és a KOSSUTH KIADÓ voltak, de szintén támogatta a vetélkedőt a Gondolat Kiadó, a Magvető Kiadó, az Akadémiai Kiadó, a Gyöngyfruct Kft., az iskolagyümölcs beszállítója Gyöngyösről, a Jagdfeld Hungaria Kft. Hevesről, a legjobb gofri elkészítője, a Detki Keksz, a ropogós finomságok mestere Halmajugráról.

 

 

 

Ezúton is köszönjük, hogy évek óta méltónak tartják versenyünket támogatásukra!

Eredményhirdetés május közepén várható!

Márkus Róbert Zsolt

vezetőtanár, a  verseny főszervezője