Dictée

Francia helyesírási verseny

Gimnazistáink körében az idei tanévben is megrendeztük a „Dictée” című francia helyesírási versenyt, melyre ezúttal 2019. 03. 20-án, a „Journée internationale de la Francophonie”, azaz a Frankofónia Nemzetközi Világnapján került sor. Nem véletlenül, hiszen ezen a napon a ’francia nyelvet’ ünneplik szerte az egész világon különböző nyelvi versenyek, vetélkedők és kulturális programok gazdag választékával. 

Nagy örömömre szolgált, hogy az iskolánkban megrendezett helyesírási versenyen lelkesen vettek részt a francia nyelvet tanuló diákjaink, összesen 46 fő. Eltérő nyelvi szintjüknek megfelelően négy kategóriában mérhették össze tudásukat. A feladat mindenki számára ugyanaz volt: egy francia nyelvű szöveget kellett hallás után, a legjobb tudásuk szerint leírniuk. A szövegek nehézségi foka – a diákok tudásszintjének megfelelően- mind a négy csoportban különböző volt mind szókincsét, mind pedig nyelvtani szerkezeteit illetően. Néhány csoportban nagyon szoros volt a küzdelem, többen nyújtottak azonos teljesítményt, így egyszer- egyszer holtverseny alakult ki a résztvevők között.

A legjobban teljesítők eredményei:

Kezdő kategória I. csoport:

  1. Hammer Gabriella és Mike Anna Sára 9. A
  2. Póka Alexandra 9.A
  3. Kovács- Hegegy Zsófia és Orosz Ferenc 9.A

Kezdő kategória II. csoport:

  1. Gál Eszter Kata 10.
  2. Kovács Anna Petra 10.A
  3. Vasas Napsugár 10.A

Középhaladó kategória I. csoport:

  1. Szmerek Laura 12. B és Sztahora Lili 12. A
  2. Szabó Luca Boglárka 11. A és Karnok Gergő 12. A
  3. Ajtai Evelin 11. A

Középhaladó kategória II. csoport:

  1. Vincze Zsombor 12. C
  2. Matina Ervin Marcell 12. C
  3. Pogonyi Dávid 12. C

A nyertesek a sikerélmény és munkájuk megérdemelt elismerése mellett kisebb- nagyobb tárgyjutalmakban is részesültek, illetve Gál Eszter Kata 10. A osztályos tanuló, aki a mezőny legkiválóbb eredményét érte el 97 %-os teljesítményével, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park jóvoltából különdíjat kapott: Egy hétvégét tölthet el a Balaton északi partján: Csopakon.

Szívből gratulálok (Félicitations de tout mon coeur!) a Helyezetteknek és természetesen Mindenkinek, aki vállalta  a megmérettetést, a plusz feladatot  és részt vett ezen a versenyen! Bízom benne, hogy jövőre is legalább ilyen lelkesedéssel és legalább ennyi résztvevővel találkozunk a következő „Dictée”-n!

 Alors, à l’année prochaine et bon courage à Tous! J

Albertus Ágnes

franciatanár (a verseny szervezője)